Forszmak lubelski
Forszmak lubelski to rodzaj smacznego, pożywnego gulaszu z ogórkami kiszonymi, papryką, pomidorami, o smaku winnym i kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego (Vorschmak - przystawka od vor - przed + schmackhaft - smaczny, apetyczny). Jest to danie o konsystencji zawiesistej (zbliżonej do gulaszu) o barwie ceglastej.
Czas: około 2 godziny
Ilość porcji: 10
Składniki:
- różne wędliny (szynka, kiełbasa, polędwica),
- 20 dg boczku,
- jedna duża cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia,
- trzy puszki pomidorów lub kilka dojrzałych pomidorów,
- trzy duże papryki,
- pięć dużych ogórków kiszonych,
- pół kilograma pieczarek,
- dwie łyżki łagodnej papryki w proszku,
- ostra papryka w zależności od gustu,
- jeden litr bulionu warzywnego,
- sól i pieprz do smaku (pieprz może być w całych ziarenkach),
- cztery listki laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- jedna lub dwie łyżki śmietany 18%.
Przygotowanie:
1. Mięso, ogórki, paprykę, pieczarki kroimy w cienkie paseczki o długości mniej więcej 2 cm.
2. Rozgrzewamy olej, cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie, czekamy aż się zeszkli.
3. Kroimy drobno czosnek, dorzucamy do cebuli, smażymy chwilę.
4. Dodajemy mięso i smażymy około 10 minut mieszając.
5. Dodajemy paprykę, pieczarki, sól i pieprz i smażymy 2 minuty.
6. Dodajemy 3 puszki pomidorów i dusimy 20 minut lub sparzone pomidory bez skórki.
7. Przekładamy wszystko do dużego garnka z bulionem.
8. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy wszystko około 10 minut. Dodajemy ogórki kiszone i dusimy 10 minut aż forszmak zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.
9. Można dodać odrobinę śmietany dla zabielenia.
Smacznego