Kotlet mielony tradycyjny
Kotlety mielone to nasz polskie tradycje danie domowe. Jest to przepis naprawdę prosty. Najlepsze kotlety mielone domowe robi się z mięsa mielonego wieprzowego i wołowego w proporcji 40/60. To chyba najbardziej klasyczny przepis, sprawdzony w setkach polskich dziesiątkach domów. Jednak wymaga on uwzględnienia kilku "sztuczek": cebule kroimy bardzo drobno i zarumieniamy najlepiej na maśle przed dodaniem do mięsa, koniecznie trzeba dodać suchą bułkę namoczoną w mleku i najważniejsze: najlepiej kotlety usmażyć na prawdziwym smalcu i dodatkowo jej poddusić.
Czas: około 1 godzin plus czas potrzebny na smażenie i duszenie
Ilość porcji: na 10 - 15 kotletów
Składniki:
- 600 g mielonej wieprzowiny,
- 400 g mielonej wołowiny,
- 3 duże cebule,
- opcjonalnie 1 ząbek czosnku (nie wszystkim smakuje),
- 2 jajka,
- 1 czerstwa bułka,
- bułka tarta,
- mleko,
- 2 łyżki masła,
- smalec do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Czerstwą bułkę tartą namaczamy w mleku około 5, 10 minut.
2. Cebule siekamy bardzo drobno i podsmażamy na patelni na maśle na złoto, na koniec smażenia dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek.
3. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy do dużej miski, dodajemy mięso, wbijamy jajka, odsączoną bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Wszytko dokładnie mieszamy (najlepiej ręką) do uzyskania jednolitej masy. Mięso na kotlety powinno się wyrabiać minimum 7, 10 minut, im dłużej tym lepiej.
4. Formujemy kotlety i smażymy z obu stron (jeśli mają być na później to nie smażymy mocno).
6. Kotlety nadają się do jedzenia, ale najlepsze będą jeśli je poddusimy - do garnka dajemy 2 łyżki masła, trochę wody, wkładamy kotlety, przykrywamy garnek przykrywką. Dusimy na małym ogniu około 15 - 20 minut.
Smacznego