Owoce
Placki z jabłkami
Kategoria: Owoce
Polska jabłkiem stoi. Oto prosty i szybki przepis na placki z jabłkami - racuchy.
Składniki:
- szklanka mąki (250 g),
- szklanka ciepłego mleka (200 ml),
- 4 kwaśne jabłka,
- 1 jajko,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta cynamonu,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
- Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, a następnie w kostkę (kawałki owoców powinny być niewielkie),
- Mleko wlewamy do miski i powoli dodajemy mąkę, tak żeby nie zrobiły się grudki. Miksujemy do gładkiej konsystencji,
- Oddzielamy żółto od białka, białka ubijamy na sztywną pianę,
- Dodajemy żółtko, ubite białko, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy i miksujemy,
- Do masy dodajemy jabłka i uwaga mieszamy delikatnie łyżką,
- Łyżką nakładamy porcje ciasta (2 łyżki na porcję) na rozgrzaną patelnię z olejem.
- Smażymy 1–2 minuty z każdej strony (do złotego koloru),
- Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego