Placki ziemniaczane

Kategoria: Ziemniaki

Polska ziemniakiem stoi. Króluje on w naszych kuchniach i stołach w przeróżnej postaci, a jedna z najpopularniejszych to właśnie placki ziemniaczane, chrupiące i smaczne. Wbrew opiniom robi się je bardzo prosto, a przepis na placki ziemniaczane jest naprawdę bardzo szybki. Można je podawać na wiele sposobów, np. ze śmietaną, z cukrem, a także z gulaszem... wersja na bogato :). W wersji wegetariańskiej - z sosem pieczarkowym.

Placki ziemniaczane

 

Składniki:

- 1 kg obranych i umytych ziemniaków (najlepiej mącznych),

- jedna duża cebula,

- 2 jajka,

- 4 - 6 łyżek mąki pszennej,

- sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony).

 

Przygotowanie:

1. Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach,  odlewamy nadmiar soku z dna naczynia.

2. Ścieramy cebulę, dodajmy jajka.

3. Dodajemy mąkę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie do uzyskania lepkiej jednolitej masy, która lekko trzyma się na łyżce.

4. Smażymy na złoto z obu stron. Możemy na próbę usmażyć jednego placka, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze raz solą i pieprzem.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl